1. Јести разноврсну храну,
2.Одржавати оптималну тежину,
3.Смањити уношење засићених масних киселина (масти животињског порекла),
4.Повећати унос полинезасићених масних киселина (ги – пречишћени путер,нерафинисана хладно цеђена уља, путери од семенки – кикирики, сунцокрет, сусам, бадем, лешник, голица-бундева),
5.Смањити унос холестерола (свињска маст, масне врсте меса, масни сиреви, јаја),
6.Повећати унос сложених угљених хидрата и дијетних влакана (поврће, воће, интегралне житарице),
7.Редовно уношење течности: вода, чајеви, природни сокови,
8.Смањити уношење шећера, нарочито белог рафинисаног, заменити га медом и малтексом.
9. Смањити унос соли, посебно стоне кухињске.
10.Смањити и избeгавати унос кафе, алкохола и дувана.
Шиник Александар,
Фармакоинформативни центар,
ЗУ Апотека Пожаревац