Данас се већ са сигурношћу зна да су најозбиљнији узрок прекомерног стварања бора, пега и флека и губитак свежине младалачког изгледа коже управо промене које настају под утицајем прекомерног сунчања. Поред тога, превелико излагање сунчевом зрачењу може бити узрок и малигних обољења коже, која су све учесталија у свету.

Управо зато постоји дилема сунчање да или не !? Позитиван одговор на ово питање биће ако се правилно користе савремени препарати за заштиту коже од сунчевог зрачења, који ће омогућити дужи боравак на сунцу и стварање тамнијег тена без опасности од појаве опекотина или других нежељених ефеката.

Правилан избор и примена препарата једини су услов да би се то и остварило. Циљ стручног особља Апотекарске установе Пожаревац је да за Вас нађе правилан одговор на следеће питање.

КАКАВ ТРЕБА ДА БУДЕ ПРЕПАРАТ ЗА КОЖУ КОЈИ ЋЕ ВАС ЗАШТИТИТИ ОД ШТЕТНОГ СУНЧЕВОГ ЗРАЧЕЊА

Да садржи хемијске и физичке филтере који обезбеђују ефикасну заштиту широком спектру сунчевог зрачења :
1. УВБ – филтере који апсорбују и на тај начин не дозвољавају да делују на кожу спектар зрачења таласне дужине од 290 до 320мм
2. УВА филтере који апсорбују спектар зрачења таласне дужине од 320 до 340мм
3. Физичке филтере (титан диоксид и цинк оксид) који рефлектују УВ зрачење

Да садрже супстанце природног порекла које штите, хране, негују и ревитализују кожу (Олеум Цацао, Олеум Оливае, Сцхее Бутер, Витамин Е …)

– Да буде примерен сваком типу коже
– Да на себи има видно истакнут СПФ фактор (Сун Протецтион Фацтор) који означава безбедно време боравка на сунцу са заштитном фактором у односу на исто без њега , нпр. са СПФ 10 препаратом на сунцу може да се остане без појаве опекотина 10 пута дуже него без њега
– Да буде водоотпоран
– Да садржи минималне концентрације конзерванса, парфема и других потенцијално иритирајућих састојака
– Да се брзо и лако наноси на велике површине коже стварајући танак филм
– Да буде стабилан на високим температурама
– Да се лако испира топлом водом и сапуном
– Да садржи антиоксидансе и већу количину супстанци које дају влажност или омогућавају да је кожа задржава (колаген, природни влажећи фактор – НМФ, екстракт Алоае Вере …)
– Да не боји одећу
– Да сви састојци буду присутни у одобреним концентрацијама по важећим светским стандардима

Све одговоре у вези овог питања можете добити од стручног особља Здравствене установе Апотека Пожаревац