1. Јести разноврсну храну,

2.Одржавати оптималну тежину,

3.Смањити уношење засићених масних киселина (масти животињског порекла),

4.Повећати унос полинезасићених масних киселина (ги – пречишћени путер,нерафинисана хладно цеђена уља, путери од семенки – кикирики, сунцокрет, сусам, бадем, лешник, голица-бундева),

5.Смањити унос холестерола (свињска маст, масне врсте меса, масни сиреви, јаја),

6.Повећати унос сложених угљених хидрата и дијетних влакана (поврће, воће, интегралне житарице),

7.Редовно уношење течности: вода, чајеви, природни сокови,

8.Смањити уношење шећера, нарочито белог рафинисаног, заменити га медом и малтексом.

9. Смањити унос соли, посебно стоне кухињске.

10.Смањити и избeгавати унос кафе, алкохола и дувана.

                                                                                                    Шиник Александар,

                                                            Фармакоинформативни центар,

                                                               ЗУ Апотека Пожаревац

bowl of vegetable salads