Овај есенцијални хидросолубилни (лако растворљив у води) витамин откривен је и описан око 1930.године,али је његова важност уочена још почетком 16.века,када су лекари описујући скорбут(болест изазвана недостатком витамина Ц) заправо открили последице недостатка витамина Ц. Спада у групу витамина лако растворљивих у води, за које у нашем организму не постоје депои, па се сав евентуални вишак излучује. Већина људи када се помене реч витамин(и), прво помисли на сигурно најпознатији витамин-витамин Ц.

person holding blue round fruits

Колика је важност витамина Ц?

Каква је његова физиолошка улога у нашем организму?

Да ли витамин Ц оправдава епитете,који га прате,да је он моћан фактор заштите и одбране?

Ево неколико чињеница,које потврдјују велику важност и улогу витамина Ц.

1.Научни докази говоре о протективном ефекту витамина Ц на ћелије,због његовог антиоксидантног деловања, које спречава стварање слободних радикала(они изазивају оштећење ћелија,а појачано се стварају код разних обољења,услед стреса,повреда,услед пушења или претераног конзумирања алкохола,старењем организма…)Спречава стварање опасних једињења тзв.нитрозоамина,који настају у желуцу и цревима,разградњом хране.Њихова стална присутност може на крају довести и до настанка карцинома.

2.Витамин Ц учествује у синтези(изградњи) колагена,који је саставни део коже, костију, хрскавица и крвних судова. Обезбеђивањем довољног уноса витамина Ц било редовном и избалансираном исхраном, или путем суплементације различитим фармацеутским препаратима (таблете, ефервесцентне таблете, мултивитаминске таблете и сирупи…) кожа постаје здравија, лепшег изгледа и добре структуре, а кости, тетиве хрскавица и крвни судови постају чвршћи и јачи.

3.Важна је његова улога у биосинтези одредјених хормона,пре свега кортикостероида-хормона са  разноврсним и значајним функцијама у организму.

4.Свест о томе да витамин Ц јача одбрамбене снаге организма је одавно и опште присутна.Иако његова улога у спречавању и лечењу назеба није могла бити доказана, постоје индиректни подаци и чињенице, који иду у прилог овој тези. За време трајања инфекције ткива га појачано троше, убрзана је његова елиминација из организма. Он „помаже“нашим одбрамбеним ћелијама у борби против микроорганизама и има антиинфламаторно деловање.

5.У току су испитивања о примени витамина Ц било у смислу превенције и/или лечења Алцхајмерове болести, кардиоваскуларних болести, карцинома, оксидативног стреса, итд.

                           ПОСЕБНЕ ПОТРЕБЕ ЗА ВИТАМИНОМ Ц

         Трудницама и дојиљама потребно је до 50% више витамина Ц дневно у односу на уобичајени дневни унос, а особама оболелим од шећерне болести и до 30%. Пушачи имају хронични недостатак овог витамина,који се код њих троши за неутрализацију отровних супстанција из дима цигарете. Такође,код особа изложених великим психофизичким напорима (спортисти, студенти, физички радници), потребан је већи дневни унос. У стањима опоравка након дуготрајних, исцрпљујућих инфекција ,или постоперативно (доказано је да витамин Ц убрзава зарастање рана) потребе за витамином Ц расту. Старе особе, које се хране нередовно и не уносе свеже намирнице изложене су хроничном недостатку витамина Ц и блажим облицима хиповитаминозе Ц. Тада треба свакако препоручити витамин Ц као лек или профилаксу. Профилактичке дозе су 50-100 мг/дан, уобичајена доза износи око 200 мг/дан ,а терапијске дозе иду до 500 мг/дан.

                       МОГУ ЛИ ВИСОКЕ ДОЗЕ ВИТАМИНА Ц БИТИ ШТЕТНЕ?

           Подељена су мишљења о томе,да ли високе дозе овог витамина могу имати штетно дејство. Генерално,витамин Ц се добро подноси. Мега дозе(реда величине неколико грама),које се некада користе за закишељавање мокраће, када је то потребно, могу изазвати мучнину, пролив,грчеве у трбуху и понекад стварање бубрежних оксалатних каменаца.Витамин Ц повећава апсорпцију гвождја,па се овај његов ефекат користи у терапијске сврхе,уз одговарајући опрез. 

        Витамин Ц се једино не сме користити у појединим ретким случајевима,нпр.код особа, које     имају дефицит ензима глукозо-6-фосфат-дехидрогеназе или у анемији српастих ћелија.

                   САДРЖАЈ ВИТАМИНА Ц У ПОЈЕДИНИМ НАМИРНИЦАМА

НАМИРНИЦА                                                          Ц ВИТАМИН( мг/100 гр.намирница)              

Шипак                                                                                1000

Црна рибизла                                                                        450

Першун                                                                                160

Паприка                                                                               139

Зелени купус                                                                       110                                                                            

Киви                                                                                      80

Јагода                                                                                  57

Наранџа                                                                              50

Парадајз                                                                               19

Јабука                                                                                   9

         На основу изнетих података и чињеница јасна је огромна улога витамина Ц у нашем организму и значај задовољавања дневних потреба за овим витамином.Нека садашња и/или будућа научна истраживања можда могу да открију још неслућене функције витамина Ц-„моћног фактора заштите и одбране“.На крају поменимо још једну занимљивост, везану за популарност витамина Ц: Славни научник,биохемичар и нобеловац ЛИНУС ПАУЛИНГ(заједно са ЦОРЕY-јем открио структуру пептидне везе и одредио тродимензионалну структуру протеина) био је велики поборник коришћења витамина Ц,а своју дуговечност(преко 90 год.) приписивао је управо узимању већих дневних количина овог витамина.

                                                                                                  Шиник Александар,

                                                               дипл.фарм.специјалиста фармацеутске здравствене заштите