Сезона годишњих одмора је почела. Док се нестрпљиво ишчекује датум поласка, ево неколико савета о томе шта би требало да понесете са собом. Без обзира на то где путујете постоје ствари које су обавезни део путне апотеке, да нам неке непредвиђене ситуације, попут повишене телесне температуре, дијареје, мучнине, алергије и слично, не би поквариле цео одмор.

У путној апотеци се треба наћи лекови за отклањање болова и снижавања повишене телесне температуре – аналгетици и антипиретици, као што су парацетамол и ибупрофен.

Затим, неки од важнијих лекова као што су пробиотици, лекови против мучнине и повраћања и електролити. Како су у летњим месецима честе вирозе које узрокују дијареју, па су за обнову цревне флоре обавезни пробиотици, осим код дијареје, користе се и код затворе и надутости. Уколико се путује на неку егзотичну дестинацију, препорука је да се пробиотик почне користити и неколико дана пре поласка на пут.

Коришћење електролити саветује се у случајевима дехидратације током дијареје, повраћања, високе температуре, где се из организма, поред течности, губе и соли, које је неопходно надокнадити. Губитак течности се надокнађује узимањем електролитног раствора купљеног у апотеци и појачаног уноса течности.

Како би се кожи обезбедила квалитетна заштита од сунца, препоручују се креме и лосионе за сунчање са високим заштитним фактором, који би требало бити неизоставни део сваке путне апотеке.

Кожи треба обезбедити врхунску заштиту од сунца, што подразумева превенцију хроничних оштећења и фотостарења. Произвођачи медицинске козметике креирали су сун формуле за осетљиву и дечију кожу са атопијским дерматитом, али и тониране креме за кожу лица одраслих склону хиперпигментацијама, акнама и за превенцију немеланомских тумора коже, креме за кожу оштећену опекотинама од сунца или креме за негу коже после сунчања – на бази су пантенола, алое, камилице, са антиоксидантима и регенеришу и хлади кожу.

Осим тога, треба понети и лекове против алергија (антихистаминици у облику таблет или крема), прву помоћ (газа, завој, јод, хидроген 3%,…), средства за заштиту од уједа комараца и других инсеката, капи или спреј за нос, топломер, влажне марамице, средство за дезинфекцију руку… Путна апотека се увек може још нечим допунити у зависности у које доба године се иде на одмор, старости особе која путује и слично.

Још неки од корисних савета су да приликом паковања путне апотеке обавезно проверити рок трајања свега што се носи. Све лекове носити у оригиналним кутијама са упутством за примену и обезбедити лекове у превозу, заштити их од квашења, ломљења, гњечења и топлоте.

Пацијенти са хроничном терапијом не смеју је нагло прекидати.

Обавезно понети здравствену легитимацију и ако се путује у неку страну земљу, препорука је да на пут не идете без путног здравственог осигурања.

Срећан пут и леп провод, а Апотекарска установа Пожаревац је увек отворена, увек савремена за вас!

Попуст на Еуцерин производе у државним апотекама у Пожаревцу и Петровцу на Млави

Popust na Eucerin proizvode u državnim apotekama u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi