Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а и овај дан представља прилику да се људи широм света уједине у борби против вируса ХИВ, да покажу подршку људима који живе са ХИВ-ом и да обележе успомену на оне који су умрли од ове болести.

У Србији су од почетка године дијагностиковане нове 124 особе са ХИВ-ом, што је 28 мање у односу на исти период прошле године, а током 2023. године у нашој земљи је од АИДС-а умрло 10 људи.

Иако је вирус идентификован тек 1984. године, више од 35 милиона људи умрло је од ХИВ-а или АИДС-а, што га чини једном од најразорнијих пандемија у историји.

На глобалном нивоу, процењује се да 38 милиона људи живи са овим обољењем.Из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ наведено је да од када су у Србији 1985. године регистровани први случајеви ХИВ инфекције, до 27. новембра, дијагностиковано је и пријављено 4.729 особа, од којих је половина оболела, а четвртина умрла од АИДС-а.

Светски дан борбе против АИДС-а важан је јер подсеца јавност и државу да ХИВ није нестао као и да и даље постоји витална потреба за прикупљањем новца, повецањем свести, борбом против предрасуда и побољшањем образовања.

Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је особа заражена вирусом ХИВ и то би требало да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца, а посебно оних који су изложени ризику.

Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење и очување квалитета живота особа инфицираних ХИВ-ом, као и заштиту других, односно спречавање преношења ХИВ-а у блиским контактима, укључујући и преношење са мајке на бебу.

Терапијом се постиже задовољавајући квалитет живота и значајно се утиче на спречавање даљег преношења инфекције, а терапија је у нашој земљи доступна свима који живе са вирусом ХИВ.