У организацији Савеза фармацеутских удружења Србије,13.04.2024. године одржана су два семинара у оквиру пројекта „Апотека – пријатељ здравог потомства“.

Пројекат „Апотека – пријатељ здравог потомства“, добио је подршку фондације „Темпус“ у оквиру „Ерасмус+“ програма (КА210-АДУ) Европске уније. Циљ пројекта је едукација магистра фармације о рационалној примени лекова у периоду трудноће и дојења ради пружања саветовања и подршке трудницама и дојиљама о безбедном коришћењу лекова у терапији хроничних болести и током самомедикације. Додатно, у оквиру спроведене едукације магистара фармације, биће истакнуте предности дојења за здравље беба и породиља у циљу пружања подстицаја дојиљама које имају здравствени проблем за наставак дојења уз избор оптималне терапије. Пружањем савета о правилној примени лека, фармацеути ће допринети унапређењу безбедности и ефикасности терапије, повећању степена адхеренце а сходно томе и побољшању здравља мајке и бебе. Додатно, промоцијом и подршком дојењу, магистри фрамације ће бити први пут у прилици да утичу на повећање стопе дојене деце што представља здравствени приоритет у већини европских земаља и у Србији (Национални програм подршке дојењу из 2018. године).

Управница апотеке „Лек“, Ивана Трифуновић и управница апотеке „Јован Шербановић“, Јулијана Ивановић, похађале су оба семинара, па могу трудницама и дојиљама дати високостручне савете и препоруке, како нефармаколошке, тако и везане за примену лекова током гестационог периода жене.

Поштоване суграђанке, добро дошле у државне апотеке АУ Пожаревац!